Skip to main content

Dwanghandelingen bij zoon

Dwanghandelingen bij zoon

Vraag

Mijn 14-jarige zoon lijkt zijn leven te laten beheersen door dwangmatig gedrag, ondanks twee jaar van hulp waarvoor hij niet echt openstaat, wat me machteloos maakt omdat hij zichzelf lijkt te verliezen.

Het leven van mijn zoon lijkt te worden beheerst door “zijn dwang”. Het begon met tics, grote onzekerheid over school, maar nu lijkt elke handeling vanuit “dwang” te gebeuren. Hij heeft al 2 jaar hulp, maar lijkt niet open te staan voor hulp, dus daar komen we niet echt verder. Over school wil hij absoluut niet praten, zelfs niet aan denken (hij kan zeer goed leren, maar het lukt hem echt niet, dus ook daar zijn nu problemen). Ik maak me grote zorgen. Hij was altijd de gangmaker thuis, de vrolijkheid, actief en lief en erg gehecht aan mij (jongste van 3). Soms zie ik die jongen weer even. Hij wilt geen steun/ hulp of iets van mij, de boosheid is vooral op mij gericht. Het doet mij veel verdriet om te zien hoe hij eigenlijk zichzelf kwijtraakt en het maakt mij machteloos omdat ik er “niet bij kan”. Wat kan ik voor hem doen?

Antwoord

Dr. Chaim Huijser

Wat een machteloos makende situatie. Er is vast al veel geprobeerd, je schrijft dat hij al twee jaar hulp krijgt.

Het maakt me wel nieuwsgierig hoe die hulp er uit ziet. Uiteindelijk zal hij zelf hulp moeten accepteren.

Toch sta je niet geheel machteloos want hoe wel je geen controle hebt over je zoon zijn gedrag kan je wel kijken hoe je zelf reageert op de situatie. In hoeverre jouw leven en die van de andere gezinsleden zich helemaal aan de dwang van je zoon heeft aangepast. Want over je eigen gedrag heb je wel controle en kan je onderzoeken wat het beste helpt. Wij zijn nu aan het onderzoeken binnen Levvel in hoeverre het op een steunende wijze terugdringen van je eigen aanpassing helpend is voor de dwang van je zoon. Dit gebeurd aan de hand van het behandelprogramma SPACE, ontwikkeld door Eli Lebowitz van het Yale Child Study center in de USA. Zijn boek is in het Nederlands vertaald en heel goed leesbaar. Misschien kan je er steun aan vinden en kan je het bespreken met de hulpverleners van je zoon hoe jullie de stappen kunnen inzetten in de behandeling van je zoon.