Skip to main content

Partner met dwanghandelingen

Partner met dwanghandelingen

Vraag

Mijn partner heeft al verschillende jaren last van dwanghandelingen en ik weet niet meer hoe ik hiermee om kan gaan. Er is iedere dag strijd hierover en het neemt ontzettend veel tijd in beslag bij hem, en bij mij, en het beïnvloed onze relatie zeer.

Antwoord

Bas van Heycop ten Ham, Klinisch psycholoog & cognitief gedragstherapeut

Het is bekend, dat partners en gezinsleden veel te lijden hebben onder iemand met OCD. Vaak worden anderen ingezet om mee te dwangen, om mee te vermijden, en om geruststelling van te krijgen. Vaak ontstaat er strijd, hoewel gezinsleden tegelijkertijd ook meedwangen om er vanaf te zijn voor dat moment.

In behandeling is het één van de eerste dingen die ik aanpak: dat gezinsleden vrijgesteld worden van het mee moeten dwangen. Dat betekent dat de patiënt zelf beter met zijn dwang aan de slag kan.

Ik hoop dat je partner behandeling heeft, en anders kun je er best druk op zetten dat hij dat gaat zoeken; exposure met responspreventie heeft mijn sterke voorkeur. Als hij inmiddels hulp heeft, ga dan mee, en spreek oefeningen af, waarbij jij systematisch zijn dwang kan afbouwen. Dus bijv. de eerste week geen geruststelling meer geven, de tweede week niet meer meedwangen, en de derde week de vermijdingen opheffen. Daarbij moet afgesproken worden, dat je partner geen druk op jou mag uitoefenen om wel mee te dwangen of om tegemoet te komen aan zijn dwangeisen.