Skip to main content

R-OCD

R-OCD

Vraag

Mijn partner heeft ROCD, hij kan hier zelf moeilijk mee omgaan. Voelt zich schuldig Hij heeft een stressvolle baan, dit lijkt de OCD te verergeren. Hij heeft obsessieve gedachten over zijn gevoelens voor mij, twijfelt continu daar aan. Hij heeft intrusieve gedachten bij tv kijken of films waar een relatie aan bod komt. Momenteel ervaart hij veel angst met daarbij ook paniekaanvallen. Hij checkt de hele dag wat hij nu voelt of er nog gedachtes zijn. Van de huisarts heeft hij nu oxazepam gekregen om wat rustiger te worden. Hij is op zijn werk uitgevallen door overspannenheid en na een aantal dagen komt die dwang in alle hevigheid op zetten. Hij wil niet weg hier maar heeft het gevoel dat het moet. Een nieuwe bank uitzoeken stelt hij uit, stel dat het niet meer nodig is. Vakantie plannen vind hij eng.

Zijn psychiater heeft de behandeling afgesloten. De huisarts vind het te complex. Hij heeft nu niemand die hem begeleid. Hij heeft off label Lurasidon voorgeschreven gekregen maar dat lijkt nu ook niks te doen.
Ik lees overal dat ERP een effectieve behandeling voor dwang kan zijn.
Heeft u hier ervaring mee en kent u hier therapeuten voor?
Hoe kan ik hier het beste mee omgaan en wat is de prognose voor dit ziektebeeld? Wat kan ik doen om hem te helpen?
Wat is de beste behandeltherapie voor rocd?
En hoe vind je een therapeut die hier gespecialiseerd in is?

Antwoord

Ton van Balkom, Psychiater
Jazeker, gedragstherapie kan helpen, ook bij relatie-OCS. Iemand moet leren zijn dwanggedachten onder ogen te komen en dan de geruststellende handelingen (ook het controleren in zijn gedachten) na te laten. Lurasidon is geen zinvolle medicamenteuze behandeling. Behandeling met SSRI’s kan wel zinvol zijn. Gedragstherapie is echter beter dan deze medicatie. Ik zou jullie adviseren je voor behandeling aan te melden bij een centrum dat in Angst en Dwang is gespecialiseerd.