OCD en behandelen met IBA: Inference Based Approach (Podcast)
In de serie podcasts over psychische aandoeningen en de behandeling hiervan van de VGCt, (Vereniging voor Gedrags- en Cognitieve therapieën) legt Henny Visser, psycholoog en onderzoeker bij Amsterdam UMC, uit wat dwangstoornissen zijn. Ook vertelt zij over de behandelvorm Inference Based Approach (IBA).
Verschillende uitingsvormen van OCD
We kennen OCD vooral van voorbeelden als het dwangmatig handen wassen en het gas controleren. Maar zoals je ook elders op deze website kunt lezen kent OCD veel meer vormen. Juist daarom duurt het vaak onnodig lang voordat een diagnose wordt gesteld. Henny Visser, psycholoog en onderzoeker bij GGZ Centraal vertelt in de podcast over de verschillende uitingsvormen van OCD. Hoe past angst om homoseksueel te zijn in het OCD-plaatje? Hoe pak je dwangmatige gedachten aan in CGt? Wat doe je als cliënten te angstig zijn voor exposure?
Inference Based Approach (IBA)
Uitgangspunt van IBA is dat patiënten obsessief twijfelen aan een situatie, zonder dat zij de waarneembare werkelijkheid gebruiken om hun twijfel op te lossen. Neem bijvoorbeeld een persoon die maar blijft twijfelen of de deur op slot zit. Deze persoon heeft de deur zelf op slot gedaan, maar blijft vervolgens maar aan de deurklink trekken om dit te controleren. Opvallend daarbij is dat er niets mis is met zijn zintuigen: hij kan zien, voelen en horen dat de deur op slot zit.
Tijdens de IBA-behandeling los je de obsessieve twijfel op. Samen met de therapeut ga je op zoek naar een antwoord op de vraag: Waar baseer je je eigenlijk op in niet-obsessieve situaties, hoe los je dan jouw twijfel op? Je gaat leren je weer te baseren én durven te vertrouwen op je zintuigen. Dan zul je zien: er is in het hier en nu informatie beschikbaar om die twijfel weg te nemen.
Meedoen met onderzoek naar IBA
Momenteel wordt de IBA-behandeling in Nederland onderzocht. Bent u benieuwd naar IBA en wilt u eventueel meedoen met het onderzoek? Kijk dan op de pagina van de arrIBA-studie voor meer uitleg.