Skip to main content

Lichamelijke sensaties – de fysieke kant van seksuele obsessies

Seksuele obsessies komen vaak voor bij een Obsessieve Compulsieve Stoornis. Sommige studies hebben aangetoond dat zo veel als 25 procent van de OCD-patiënten te maken heeft met een soort van seksuele obsessie.

Wat de kwestie verder ingewikkeld maakt, is dat veel patiënten met seksuele obsessies een vrij vaak voorkomende neveneffect hebben, namelijk lichamelijke sensaties. Alsof het niet genoeg is dat patiënten met seksuele obsessies kwaadaardige en soms afwijkende gedachten van seksuele aard hebben, ervaren zij daarnaast ook nog lichamelijke sensaties.
Dit zijn fysieke sensaties in de lies-/voortplantingsorganen die optreden in combinatie met seksuele obsessies. Zij kunnen ervoor zorgen dat de patiënten geloven dat ze seksueel opgewonden worden door de inhoud van hun obsessies. Dit kan zich ontwikkelen tot een moment waar een patiënt gelooft dat hij aangetrokken is tot inhoud van zijn obsessies en overtuigd is dat dit los staat van de OCD.

Deze fysieke sensaties kunnen zijn een verhoogde hartslag, een gevoel van opwinding, gedeeltelijke of volledige erecties, verhoogde lubricatie bij vrouwen en orgasme. Ze kunnen worden omschreven als een beweging-, tinteling- of zwelling sensatie. Het komt voor bij mannen en vrouwen.

“Normaal gesproken is dit een geconditioneerde fysiologische reactie in de primitieve thalamus van de hersenen die seks gewoon ziet als seks, en niet de gedachte aan seks identificeert als seks met een persoon” zegt Wikipedia. “Dit is over het algemeen niet een indicatie voor je eigen persoonlijke wensen.”

Het hebben van een lichamelijke sensatie kan verwarring en onzekerheid veroorzaken bij de patiënt, die foutief kan geloven dat de fysieke sensaties een betekenis hebben. Een patiënt kan hierdoor verward raken of de fysieke sensaties door de OCD worden veroorzaakt of een indicatie zijn dat hij/zij opgewonden raakt door de inhoud van zijn/haar obsessies.

Seksuele obsessies leiden tot seksuele gedachten en de aanwezigheid van dergelijke gedachten kunnen lichamelijke sensaties veroorzaken doordat de gedachten seksueel van aard zijn, of dit nu gewenst of obsessief is.

Het is een mythe dat lichamelijke sensaties een voorkeur aanduidt voor wat de patiënt denkt of ervaart in zijn omgeving op dat moment. Dergelijke lichamelijke sensaties kunnen op elk moment optreden. Een patiënt kan naast een boom staan en een sensatie krijgen, dit geeft niet aan dat de patiënt seksuele voorkeur voor een boom heeft. Bovendien is het gevoel van een sensatie in de buurt van een persoon van hetzelfde geslacht niet noodzakelijkerwijs een voorkeur voor die van hetzelfde geslacht.
Sommige patiënten geloven dat ze lichamelijke sensaties moeten ervaren in relatie tot de mensen waar ze zich tot aangetrokken voelen. Als voorbeeld kan een heteroseksuele man geloven dat hij sensaties moet ervaren wanneer hij vrouwen ziet. Dit is gewoon niet het geval. Mannen krijgen niet direct erecties elke keer als ze een vrouw zien en vrouwen gaan niet elke keer blozen als ze een goed uitziende man zien. Dit is gewoon niet de manier waarop mensen werken.

Paradoxaal genoeg hebben de patiënten met seksuele obsessies meer aandacht voor lichamelijke sensaties en richten zich ook meer op de sensaties. Dit leidt tot het controleren van lichamelijke sensaties en het dwangmatig proberen deze niet te ervaren, wat weer leidt tot meer lichamelijke sensaties. Bovendien zal het waarschijnlijk nooit gebeuren dat er lichamelijke sensaties plaatsvinden wanneer de patiënt wil dat ze plaatsvinden.

Patiënten kunnen lichamelijke sensaties krijgen als ze denken aan het geslacht dat tegengesteld is aan wat zij als gewenst zien, wanneer er gedachten of beelden van afwijkende of ongewone seksuele activiteit opkomen en tijdens obsessies waarbij kinderen of dieren betrokken zijn.

Er zijn verschillende cognitieve vervormingen te zien bij patiënten met seksuele obsessies die lichamelijke sensaties ervaren:

  • Alles of niets denken – Als er een sensatie is, moet er geassocieerd worden met wat ik denk op dat moment of wie er in de buurt is op dat moment.
  • Overdrijven van gedachten – Ik voelde iets daaronder. Dat is hetzelfde als helemaal geil worden van iemand.
  • Het ontbreken van bewijsmateriaal – Ik had een lichamelijke sensatie terwijl ik aan het wandelen was, maar dat is niet hetzelfde als een lichamelijke sensatie bij mensen, wat altijd seks betekent.
  • Perfectionisme – De enige keer dat ik lichamelijke sensaties moet hebben is wanneer ik ze wil.

Sommige dwanghandelingen die verband houden met lichamelijke sensaties omvatten:

  • Onderzoek/Googelen naar informatie over lichamelijke sensaties en hun relatie tot de inhoud van seksuele obsessies.
  • Fysieke controle van het liesgebied om groei of andere veranderingen te meten.
  • Mentaal herzien van de betekenis van een lichamelijke sensatie om te bepalen of het een product van OCD is of een andere reden heeft.
  • Controleren of de sensaties zich voordoen in aanwezigheid van een trigger zoals een bepaald persoon, beeld of gedachte.

Lichamelijke sensaties bij patiënten met OCD moeten worden genegeerd. In de context van OCD betekenen ze niets. Het juiste antwoord op hen is om hen te negeren naar het beste van je vermogen en verder te gaan met je dag. Hoe minder je je richt op hen, hoe minder ze je zullen storen.

Translated from
Groinal response – the physical side of sexual obsessions

We like to thank OCD Life for permission to publish this translation. We also like to thank our translators for making this information available in Dutch.