Skip to main content

Heb ik wel dwang?

Heb ik wel dwang?

Vraag

Het boek ‘Vals alarm’ was een eye-opener. Toch twijfel ik aan mijn problemen, vooral over de duur van mijn dwanghandelingen. Zijn mijn ervaringen ernstig genoeg voor een dwangstoornis? Kunnen OCD, OCPS en/of OCSS samen voorkomen?

Op aanraden van de praktijkbegeleider bij mijn huisarts heb ik het boek, ‘Vals alarm’, gelezen. Het was een heel fijn boek om te lezen. Ik heb het ervaren als een echte eye-opener, maar met alles wat ik las begon ik mij ook af te vragen of ik mijn problemen niet groter maak dan ze zijn. Die neiging lijk ik nog wel eens te hebben. Op de site ‘www.dwang.eu’ heb ik de checklist van OCD ingevuld, maar ik twijfelde over het puntje ‘een uur of langer kwijt zijn aan dwanghandelingen’. Als ik wandel, heb ik een aantal dwanghandelingen die ik uitvoer. Ze zijn tijdens het wandelen, maar het wandelen duurt, over het algemeen, niet (veel) langer dan als ik geen of minder dwanghandelingen zou uitvoeren bij het wandelen. Telt twintig minuten wandelen in dat geval ook als twintig minuten dwang? Of gaat het om de tijd die je ergens daadwerkelijk aan kwijt bent, die je niet kwijt zou zijn als je de dwanghandelingen niet hoefde uit te voeren? Verder herken ik mezelf in zoveel van de dingen die u in het boek noemt, maar ik kom dan per ding niet in de buurt van de ernst van een voorbeeld dat u dan noemt. Daardoor ga ik twijfelen zoals Kristien Harmsen bespreekt in haar artikel ‘Heb ik wel dwang?’. Zijn het in uw boek slechts extreme voorbeelden of kan slechts in zo’n geval echt van een dwangstoornis gesproken worden? (Ondertussen lees ik dit berichtje al meerdere keren door en blijf ik twijfelen over de manier waarop ‘eye-opener’ geschreven moet worden (met of zonder streepje). Ik hoop dat dit zo klopt…) Als laatste vroeg ik mij nog af of OCD, OCPS en/of OCSS gecombineerd kunnen voorkomen.

Antwoord

Menno Oosterhoff, Psychiater

Alleen al, dat je het zo precies neemt zou goed kunnen passen bij OCD. Dat uur is overigens geen absolute vereiste. Er duidelijk last van hebben is ook voldoende om van OCD te spreken. Nu ga je natuurlijk weer twijfelen of je er duidelijk last van hebt. Op een mailtje kan ik dat onvloloende beoordelen, maar het komt wel zo op me over. Je lijkt veel last te hebben van twijfel. Heb ik wel dwang, duurt het wel een uur, schrijf je eye-opener wel met een streepje. Je mag me wel bellen. Dan kan ik mogelijk wel uitgesprokener zijn, als ik wat meer weet. Maar nogmaals; het komt zeker op me over als OCD.

OCD in combij met OCPS en andere aandoeningen uit het OCSS komt zeker voor. Eigenlijk voldoet de aandoening dan aan meer classificaties.

Je kunt ook naar www.OCDcafe.nl gaan. Dat kan ook herkenning en steun geven