Skip to main content

Hoe ernstig is OCD echt?

Hoe ernstig is OCD echt?

Vraag

Ik weet sinds een aantal jaar dat ik lijd aan OCD. Ik heb behandeling gehad en gelukkig een periode klachtvrij geweest. Helaas is de OCD weer terug en ik maak me meer zorgen dan ooit. Bang op psychotisch te worden, bang om bordeline te ontwikkelen of me nooit meer beter te voelen. Ik google me weer suf naar informatie over OCD. Tegen beter weten in natuurlijk. De informatie op het internet is zo tegenstrijdig. Er valt zoveel te lezen, negatief als positief. Wat ik vaak tegen kom is dat OCD een van de meest slopende psychiatrische stoornissen is. Dit vind ik zo beangstigend. Wat staat me nog te wachten? Wordt OCD alleen maar erger gedurende je ouder wordt? Kan ik straks niet meer functioneren en staat dit mijn leven in de weg? Ik ben bang dat ik geen moeder kan worden door mijn OCD en geen normaal leven kan lijden.

Wilt u mij aub het meest eerlijke antwoord geven op de vraag; hoe ernstig is OCD? Wat betekent het voor mij en kan ik een normaal leven lijden?

Antwoord

Ton van Balkom, Psychiater
Wat naar voor je dat je, na een succesvolle behandeling, bent teruggevallen.
Dat komt voor. Je schrijft niet waardoor je teruggevallen bent. Soms kan dit spontaan of vanzelf plaatsvinden en begrijpen we de reden van de terugval niet goed. Soms kunnen aanleidingen een rol spelen, zoals veranderde omstandigheden of een stressvolle periode, waarin de dwangklachten weer langzaamaan opnieuw begonnen zijn. We vermoeden dat de reden van terugval is dat de gevoeligheid van iemand om met dwangklachten te reageren blijft bestaan. Het blijft als het ware een zwakke plek in je gesteldheid, die op gaat spelen als er korte of lange tijd veel van je wordt gevraagd.
De zorgen die je hebt zijn niet nodig. Iemand met een dwangstoornis ontwikkelt geen borderline persoonlijkheidsstoornis en wordt niet psychotisch. Ook al ben je teruggevallen, je kunt weer opnieuw behandeld worden. Zo’n tweede behandeling heeft weer een goede prognose. Het is dus zeker niet zo dat de dwangstoornis ernstiger wordt met het toenemen van de leeftijd. Ook staan dwangklachten het ouderschap niet in de weg.
Ik begrijp heel goed dat je vastheid zoekt op internet. Zo ben je natuurlijk ook op de OCDnet site terechtgekomen. Op internet zoeken naar bevestiging geeft echter ook angst en daardoor meer dwang. Het beste advies dat ik je kan geven: stop met surfen. Ook als je je onzeker voelt. Zoeken naar informatie om angst te verminderen levert alleen maar meer angsten op.
Mijn tweede advies: neem contact op met je huisarts of psycholoog en overleg wat voor stap in je genezingsproces je nu het beste kunt bewandelen.
Heel veel sterkte en ik hoop dat je je snel weer beter zal gaan voelen.