Skip to main content

Kan dit OCD zijn?

Kan dit OCD zijn?

Vraag

Ik heb veel last van onrust in mijn werk en dan met name in het contact met mensen waarbij prestatie een rol speelt. Ik heb vooraf en achteraf een onrustig/ angstig gevoel. Ik blijf dan de situatie in mijn hoofd vooraf en achteraf doornemen/ herhalen. Het slokt me op en maakt het werk intensief. Het lijkt alsof ik niet kan verdragen dat er een risico bestaat dat de ander vindt dat ik het niet goed doe. In mijn hoofd is het een alles of niets. In werkelijkheid heeft deze situatie zich eigenlijk niet voorgedaan. Ik werk met mensen, dus de situatie doet zich nogal eens voor. Je zou denken, hoe vaker je het doet hoe beter het gaat (exposure). Deze vlieger gaat helaas niet op. Nu las ik het boek vals alarm en toen kwam de vraag in mij op; kan het ook een dwangstoornis zijn? Zijn mijn gedachten compulsies waarmee ik de onrust te lijf ga?

Ik heb in de puberteit een eetstoornis gehad. Later in mijn volwassen leven behandelingen gevolgd, o.a. CGT, schematherapie. Dit was gericht op het kritische stukje in mijzelf. Dit heeft op verschillende gebieden geholpen, alleen bovenstaand stuk is hardnekkig.

Antwoord

Menno Oosterhoff, Psychiater

Het kan zeker overeenkomsten hebben met OCD. Een onnodige onrust die je niet van je af kunt zetten en waarbij je naar geruststelling zoekt. Exposure helpt alleen als je als het ware het risico neemt: Denken: dan gaat het maar mis, dan vinden ze het maar stom.

Je klachten hebben ook wel iets weg van een sociale fobie, maar daar gaat het meer over angst jezelf belachelijk te maken. Ik hoor meer angst het niet goed te doen.

Overigens hangt de social fobie ook samen met OCD.

En een eetstoornis ook.

Kortom: Ja het doet zeker aan OCD denken