Skip to main content

Maladaptive daydreaming symptoom van OCD?

Maladaptive daydreaming symptoom van OCD?

Vraag

Beste Menno, Ik heb OCD en Autisme (ASS). Ik dagdroom extreem, soms urenlang, waardoor het mijn dagelijkse leven verstoort en schaamte veroorzaakt. Kan dit gerelateerd zijn aan OCD?

Ik heb OCD en tevens Autisme (ASS). Ik heb last van wat online ook wel ‘maladaptive daydreaming’ wordt genoemd. Heel veel dagdromen. Bij periodes uren en uren en dan weer tijden minder. Het kan zo erg zijn dat het mijn dagelijkse bezigheden belemmert. Ik ben me goed bewust van onderscheid tussen fantasie en realiteit. Waar het met in geringe mate nog een soort van prettig gevoel kan geven, wordt het zo extreem dat ik niet kan stoppen en mijn dagelijkse dingen niet allemaal kan doen. Er komt veel schaamte bij kijken. Online ben ik dit ‘maladaptive daydreaming’ tegengekomen en dat omschrijft zeer goed wat ik ervaar, ook al is het geen op zich staande erkende aandoening. Ik vraag me af of dit onderdeel kan zijn van OCD? Bent u ook wel vaker mensen tegengekomen met dit soort klachten? Het zou mij helpen om het te kunnen plaatsen.

Antwoord

Menno Oosterhoff, Psychiater

Ja, ik ben vaker mensen tegengekomen hiermee. Het is een beetje de vraag of je het als OCD moet benoemen of als een mentale stereotypie. Een stereotypie is een handeling zonder duidelijk doel, die je vaak min of meer automatisch uitvoert, zoals trommelen met je vingers, schudden met je been of voet, maar ook wiegen of heen en weer lopen. Ik zie maladaptive daydreaming als de mentale variant daarvan. Maar de afgrenzing naar OCD is niet heel strikt hoor. Je ziet bij ticstoornissen bijvoorbeeld meer stereotypie en ook meer OCD. Stereotypieën gebeuren mogelijk wat meer automatisch dan dwanghandelingen en zijn soms ook tot op zekere hoogte wel prettig. Je kunt kijken of je met gedragstherapie het wat meer onder controle zou kunnen krijgen. Zelfs medicatie zou je kunnen proberen, bijv. quetiapine lage dosis.