Skip to main content

OCD is “defect” in brein – kan ik daar nog iets aan veranderen?

OCD is “defect” in brein – kan ik daar nog iets aan veranderen?

Vraag

Ik heb gelezen dat OCD een neurobiologische ontwikkelingsstoornis is en dat er sprake is van een verschil in de hersenen t.o.v. mensen zonder OCD. Als ik dit zo lees komt het op mij over alsof er eigenlijk niks aan te doen is. Het is immers een blijvende verstoring in de hersenen. Kunt u uitleggen hoe ik dat kan zien?

Rond mijn 20e kreeg ik de eerste OCD klachten. Er werd toen nog gesproken over een gegeneraliseerde angststoornis. Ik heb er jaren geen last van gehad. Inmiddels ben ik 35 en sinds de geboorte van mijn eerste kindje is het weer opgelaaid. Ik ben er toen ook achter gekomen dat er sprake is van OCD (met name nare voorstellingen en mentale dwanghandelingen zoals piekeren etc.) ipv één gegeneraliseerde angststoornis.

Ik begrijp dus ook niet zo goed hoe het kan zijn dat ik er ook járen geen last van heb gehad. Het voelt alsof er iets “kapot” is gegaan in mijn hoofd sinds de geboorte van mijn zoon en hier niets aan te doen is. Dat ik niet meer terug kan naar de jaren waarin ik géén last had van de OCD/angst. Want wat is de zin van behandeling als er toch iets blijvend kapot is in je brein?

Antwoord

Ton van Balkom, Psychiater
Het komt vaker voor dat een GAS later overgaat in OCS. Dit komt soms omdat de symptomen van GAS en OCS erg op elkaar lijken en met elkaar verward worden.
Net als met de klachten die bij GAS horen, kun je leren omgaan met de klachten die bij OCS horen. Doordat men je klachten nu anders is gaan noemen, wil dat nog niet zeggen dat je ineens meer last van deze klachten hebt of dat ze een minder goede prognose hebben.
Na een grote stressor als een geboorte ontstaan vaker ziekten bij vrouwen. Niet alleen psychische, maar ook lichamelijke aandoeningen. Omdat je eerder in je leven last hebt gehad van GAS en OCS, is het voorstelbaar dat na stress door de geboorte van je zoon opnieuw OCS klachten zijn ontstaan. Nu kun je deze klachten blijkbaar nog niet de baas, maar net als eerder in je leven, kunnen deze klachten sterk verbeteren en soms helemaal verdwijnen na een goede behandeling.
Onderzoek tussen een groep mensen met OCS en mensen zonder OCS heeft inderdaad op een functionele MRI scan heel kleine verschillen laten zien, als beide groepen in de scan neuropsychologische tests moeten maken. Deze verschillen verdwijnen nadat OCS klachten verminderd zijn na een succesvolle behandeling met cognitieve gedragstherapie (CGT) en/of medicatie. Veranderingen in de hersenen wil dus niet zeggen dat een aandoening niet meer te behandelen is.
Ik zou je adviseren je aan te melden voor een behandeling van je OCS klachten bij een centrum dat hier ervaring mee heeft. Er zijn er diverse in Nederland. De kans op succes is dan het grootst. Ik hoop dat je erin slaagt je OCS klachten onder controle te krijgen en wens je alle goeds voor de toekomst.