Skip to main content

Bang voor mijn gedachten

Anoniem

“Angst waarvoor?” Dat wordt me gevraagd als ik probeer uit te leggen wat OCD is. Ik vertel niet alles want ik weet dat sommige mensen niet snappen dat je agressieve gedachten kan hebben. En vooral niet als je deze hebt naar mensen waar je veel van houdt.

“Hoe kan je ook nog eens angst voor de angst ontwikkelen?”

Ja, hoe dit kan, wil ik graag even uitleggen. Hier begint het namelijk vaak mee. Als er iets leuks op de planning staat, ben ik bang dat ik door mijn enge gedachten en intrusies ziek word of dat er iets anders gebeurt waardoor het niet kan doorgaan en ik mijn dochters teleurstel.

Al tien jaar loop ik met enge gedachten die mijn leven behoorlijk verpesten.

Ik heb zeker goede tijden gekend en bij een terugval die ineens kan opkomen, is het dan een behoorlijke val naar de afgrond en moet ik weer hard werken om hieruit te komen. Terugvalpreventie die ik geschreven heb toen ik in behandeling was bij het AMC, doet er dan niet meer toe. De gedachten zijn er ineens gewoon weer. Als je deze slechte perioden maar vaak genoeg meemaakt, krijg je vanzelf wel angst dat het weer gebeurt.

Niet alleen in mijn hoofd maar ook mijn lichaam reageert hierop door ineens heel misselijk te worden en te zweten. Zo erg dat ik boven de wasbak hang. Spanning hoort te zakken maar bij mij gebeurt dat niet altijd. Ik heb inderdaad alles wat ik mezelf wensen kan: een lieve man, twee schatten van kinderen en financieel niet te klagen dus waarvan moet ik spanning hebben? Nou, van die ellendige ziekte die OCD heet en mijn leven al menige perioden tot een hel heeft gemaakt. Ja, waar dat duiveltje van mijn geest woont.

Delen

Wil je zelf je verhaal delen? Stuur deze dan in via info@ocdnet.nl