Skip to main content

OCD

Wat is OCD?

OCD is de internationale afkorting van Obsessive Compulsive Disorder. In het Nederlands: Obsessieve Compulsieve Stoornis (OCS) of dwangstoornis.

Obsessies

Je voelt steeds een dreiging, hebt het gevoel dat iets niet perfect of niet in orde is of hebt continu last van ongewenste gedachten. Deze belevingen kun je niet loslaten. Dit kunnen dwanggedachten of obsessies zijn.

Compulsies

De angst of onrust probeer je tegen te gaan door dingen weer in orde te maken of mogelijke rampen te voorkomen. Dat zijn dwanghandelingen of compulsies.
In de psychiatrie onderscheiden we 5 hoofdvormen van OCD

Bij OCD zijn er altijd dwanggedachten en dwanghandelingen, maar geen dwangstoornis is hetzelfde. Er zijn veel verschillende uitingsvormen van OCD. OCDnet omschrijft vijf hoofdgroepen. Het kan best zo zijn dat je herkenning vindt in meerdere omschrijvingen.

Specifieke vormen van OCD

OCD kan zich toespitsen op heel specifieke levensgebieden. Je kunt je bijvoorbeeld dwangmatig afvragen of je wel echt van je partner houdt. Of je hebt plotseling nare gedachten over je eigen kinderen. Een aantal veel voorkomende specifieke verschijningsvormen van dwang vind je hieronder.

Stoornissen uit het spectrum

Obsessieve Compulsieve Spectrumstoornissen (OCSS) zijn aan OCD verwante stoornissen.

Overeenkomstige stoornissen

Sommige stoornissen hebben overeenkomsten met OCD.

Heb ik OCD?

Als je denkt dat je OCD hebt wil je goede informatie en de juiste hulp. Een deskundige stelt de diagnose. De huisarts kan je verwijzen naar een behandelaar die verstand heeft van dwangklachten. Je kunt meer inzicht krijgen in je klachten door te lezen over OCD en er met anderen over te praten.