Skip to main content

Veelgestelde vragen

Bekijk hier eerder gestelde vragen door patiënten en naasten. De vragen zijn geanonimiseerd en met toestemming gepubliceerd. Wil je ook een vraag stellen aan één van onze professionals klik dan hier.

Algemeen

OCD is “defect” in brein – kan ik daar nog iets aan veranderen?

Ik heb gelezen dat OCD een neurobiologische ontwikkelingsstoornis is en dat er sprake is van een verschil in de hersenen t.o.v. mensen zonder OCD. Als ik dit zo lees komt het op mij over alsof er eigenlijk niks aan te doen is. Het is immers een blijvende verstoring in de hersenen. Kunt u uitleggen hoe ik dat kan zien?

Rond mijn 20e kreeg ik de eerste OCD klachten. Er werd toen nog gesproken over een gegeneraliseerde angststoornis. Ik heb er jaren geen last van gehad. Inmiddels ben ik 35 en sinds de geboorte van mijn eerste kindje is het weer opgelaaid. Ik ben er toen ook achter gekomen dat er sprake is van OCD (met name nare voorstellingen en mentale dwanghandelingen zoals piekeren etc.) ipv één gegeneraliseerde angststoornis.

Ik begrijp dus ook niet zo goed hoe het kan zijn dat ik er ook járen geen last van heb gehad. Het voelt alsof er iets “kapot” is gegaan in mijn hoofd sinds de geboorte van mijn zoon en hier niets aan te doen is. Dat ik niet meer terug kan naar de jaren waarin ik géén last had van de OCD/angst. Want wat is de zin van behandeling als er toch iets blijvend kapot is in je brein?

Maladaptive daydreaming symptoom van OCD?

Beste Menno, Ik heb OCD en Autisme (ASS). Ik dagdroom extreem, soms urenlang, waardoor het mijn dagelijkse leven verstoort en schaamte veroorzaakt. Kan dit gerelateerd zijn aan OCD?

Nachtmerries door OCD of medicatie?

Komen mijn nachtmerries door OCD of door de medicatie?

Dwang en seksualiteit

Is het vaker zo dat het lichaam seksueel geprikkeld raakt door angst en frustraties? Is het inmiddels echt een seksuele fantasie van mij als ik bijv mijn man heel lelijk maak in mijn hoofd (vlak voor mijn orgasme) of kunt u anders aan mij uitleggen wat dat is? Heeft u tips voor mij hoe ik hier enigszins vanaf kom?

Perfectionisme symptoom van OCD?

Ik heb OCD en schema’s zoals Mislukking en Minderwaardigheid. Angst om tekort te schieten en afgewezen te worden belemmert me in dagelijkse taken. Schematherapie hielp niet; ik vraag me af of deze angsten obsessies zijn en een andere aanpak beter zou werken.

Heb ik wel dwang?

Het boek ‘Vals alarm’ was een eye-opener. Toch twijfel ik aan mijn problemen, vooral over de duur van mijn dwanghandelingen. Zijn mijn ervaringen ernstig genoeg voor een dwangstoornis? Kunnen OCD, OCPS en/of OCSS samen voorkomen?

OCD of psychose?

Heb ik OCD of zou ik toch een psychose hebben?

Afwijking van hersenen bij OCD?

Klopt het dat bij mensen met OCD het alarm in hun hersenen ”te gevoelig” is afgesteld? En er dus sprake is van een duidelijke afwijking t.o.v. mensen zonder OCD?

Prognose OCD

Sinds een jaar lijd ik aan OCD, vooral mentale dwang. Therapie en medicatie helpen, maar ik ben bezorgd over de prognose. Is OCD chronisch en hoe erg is het vergeleken met andere psychische aandoeningen? En is het vergelijkbaar met angststoornissen? Ik zoek duidelijkheid temidden van tegenstrijdige informatie op internet.

Vormen van OCD

R-OCD

Mijn partner heeft ROCD, hij kan hier zelf moeilijk mee omgaan. Voelt zich schuldig Hij heeft een stressvolle baan, dit lijkt de OCD te verergeren. Hij heeft obsessieve gedachten over zijn gevoelens voor mij, twijfelt continu daar aan. Hij heeft intrusieve gedachten bij tv kijken of films waar een relatie aan bod komt. Momenteel ervaart hij veel angst met daarbij ook paniekaanvallen. Hij checkt de hele dag wat hij nu voelt of er nog gedachtes zijn. Van de huisarts heeft hij nu oxazepam gekregen om wat rustiger te worden. Hij is op zijn werk uitgevallen door overspannenheid en na een aantal dagen komt die dwang in alle hevigheid op zetten. Hij wil niet weg hier maar heeft het gevoel dat het moet. Een nieuwe bank uitzoeken stelt hij uit, stel dat het niet meer nodig is. Vakantie plannen vind hij eng.

Zijn psychiater heeft de behandeling afgesloten. De huisarts vind het te complex. Hij heeft nu niemand die hem begeleid. Hij heeft off label Lurasidon voorgeschreven gekregen maar dat lijkt nu ook niks te doen.
Ik lees overal dat ERP een effectieve behandeling voor dwang kan zijn.
Heeft u hier ervaring mee en kent u hier therapeuten voor?
Hoe kan ik hier het beste mee omgaan en wat is de prognose voor dit ziektebeeld? Wat kan ik doen om hem te helpen?
Wat is de beste behandeltherapie voor rocd?
En hoe vind je een therapeut die hier gespecialiseerd in is?
H-OCD symptomen/seksuele oriëntatie OCD

Ik ben nu al een tijd in de ban van H-OCD. Ik heb nu ook momenten dat ik alleen al in de n persoon van hetzelfde geslacht zie en er meteen een soort van opwinding bij voel, soms gevolgd door angst. Is dit ook een symptoom van H-OCD?

Hulp bij R-OCD

Waar kan ik een therapeut vinden die bekend is R-OCD?

Verliefd op broer?

Ik heb soms twijfels of ik verliefd ben, bijvoorbeeld op mijn broer. Is dit een vorm van dwang?

Heb ik H-OCD?

Is het H-OCDof ben ik onbewust toch homofiel?

Is mijn orwurm een dwanghandeling?

Ik heb last van ritmische gedachten die getriggerd worden door geluiden, vooral bij drukte en stress. Kan dit een vorm van dwang zijn?

Heb ik H-OCD en R-OCD?

Heb ik R-OCD en H-OCD of ben ik toch lesbisch?

Angst slaapwandelen

Ik ben bang om te gaan slaapwandelen en dan in mijn slaap de controle te verliezen. Wat kan ik doen?

Naasten

Partner met dwanghandelingen

Mijn partner heeft al verschillende jaren last van dwanghandelingen en ik weet niet meer hoe ik hiermee om kan gaan. Er is iedere dag strijd hierover en het neemt ontzettend veel tijd in beslag bij hem, en bij mij, en het beïnvloed onze relatie zeer.

Kinderen / jongeren

Heeft mijn zoon hulp nodig?

Ik zie bij mijn zoon van 8 steeds meer dwanggedachten. Is het zinvol om hulp te zoeken?

Dwang en tics bij kind

Mijn zoon van 9 heeft al lang verbasteringsgewoonten, vooral bij stress, wat problemen op school, sport en thuis veroorzaakt. Heeft hij naast wekelijkse therapie meer gespecialiseerde hulp nodig?

Dwanghandelingen bij zoon

Mijn 14-jarige zoon lijkt zijn leven te laten beheersen door dwangmatig gedrag, ondanks twee jaar van hulp waarvoor hij niet echt openstaat, wat me machteloos maakt omdat hij zichzelf lijkt te verliezen.

Behandeling

Waar vind ik hulp?

Waar vind ik hulp bij dwangklachten?

Behandeling voor Autisme en OCD

Wat voor therapie kan mijn zoon met Autisme en OCD helpen?

Hoe vind ik een behandelaar in mijn regio?

Hoe weet ik welke behandelaars bij mij in de buurt verstand hebben van OCD?

Waar kan ik zo snel mogelijk terecht voor behandeling?

De wachtlijst voor behandeling is enorm, wat kan ik doen om sneller hulp te krijgen?

Is 5HTP werkzaam tegen dwang?

Dag Menno, Ik heb erg veel last van wat jij in je boek JNRF en Inc. noemt. Ik gebruik hiervoor geen medicatie. Weet je ook of er (goede) ervaringen zijn met het gebruik van 5-htp bij (deze vorm van) dwang. Zo ja, wat is dan het advies over het gebruik?

Beste medicatie tegen dwang

Wat is de beste medicatie tegen dwang?

Zoektocht naar therapeut

Ik ben opzoek naar een psycholoog, een therapeut die echt in herstel gelooft en geen benadering heeft van ‘je moet hiermee leren leven’ of ‘dit is wat het is’ Het liefst een ACT ‘expert’.