Skip to main content

Overeenkomstige stoornissen

Sommige stoornissen hebben overeenkomsten met OCD.

Angststoornissen

Ongeveer 50% van mensen met een dwangstoornis heeft één of meerdere angststoornissen. Dit houdt in dat je naast dwang last hebt van angsten die net als jouw dwang zo ernstig zijn, dat je er in het dagelijks leven veel last van hebt. Bij de meeste mensen met dwang staat de dwangstoornis wel het meest op de voorgrond. De meest voorkomende angststoornissen die naast dwang voorkomen, zijn de sociale fobie, de paniekstoornis, een specifieke fobie, de gegeneraliseerde angststoornis en posttraumatische stressstoornis (PTSS). Een dwangstoornis kan al samengaan met soms hevige angsten tot paniekaanvallen aan toe. Het hebben van nog een angststoornis naast je OCD maakt het vaak nog zwaarder.

Meer informatie over angststoornissen vind je bij NedKAD.

Anorexia Nervosa

Als je Anorexia Nervosa hebt wil je steeds dunner worden door erg weinig te eten en vaak door daarbij te sporten. Je voelt je dik als je eten in je maag hebt en geeft misschien over om opluchting te voelen. Het kan zijn dat je calorieën telt om controle te houden over wat je binnenkrijgt. Anorexia kan verwant zijn aan Controledwang, maar ook aan Body Dysmorphic Disorder.

Meer informatie:

Hypochondrie

Als je vaak het gevoel hebt dat lichamelijke klachten wel eens kunnen wijzen op een ernstige of zelfs dodelijke ziekte, kan het zijn dat je lijdt aan hypochondrie. Deze aandoening wordt ook wel ziektevrees of ziekte-angststoornis genoemd.

Meer informatie:

OCPS: Obsessieve Compulsieve Persoonlijkheidsstoornis

OCPS is een afkorting van Obsessieve Compulsieve Persoonlijkheidsstoornis.

Als je een Obsessieve Compulsieve Persoonlijkheidsstoornis (OCPS) hebt ben je misschien zuinig met geld, houd je je huis perfect op orde en wil je taken niet delegeren. Je houdt het liefst zelf de controle omdat je graag hebt dat alles op jouw manier gebeurt. Je vindt dingen vaak óf goed óf fout. Daar zit niet veel tussenin. Je hebt een sterke focus op het naleven van regels en stelt je vaak inflexibel op.

Als je te hoge eisen stelt aan vrienden, partners en kinderen kun je relatieproblemen krijgen. Bij een dwangmatige persoonlijkheidsstoornis streef je in het algemeen naar orde en perfectie en verlangt soms teveel van jezelf en de mensen om je heen.

Meer informatie:

Orthorexia Nervosa

Orthorexia nervosa is een eetstoornis. Je bent extreem gericht op gezond eten, vaak uit angst om ziek te worden of vroegtijdige veroudering tegen te gaan. Een andere reden kan zijn dat je obsessief bezig bent met het verkleinen van jouw ecologische voetafdruk.

Meer informatie:

Syndroom van Gilles de la Tourette

Er bestaan overeenkomsten tussen Obsessieve Compulsieve Spectrumstoornissen (OCSS) en het Syndroom van Gilles de la Tourette. Zie voor meer informatie over deze aandoening de officiële website van de Nederlandse Tourettestichting. Hier vind je alles over deze op zichzelf staande neuro-psychiatrische aandoening, die qua symptomen een overlap kent met OCSS.

Ticstoornis

Een ticstoornis wordt gekenmerkt door korte en plotselinge bewegingen of geluiden die je ongewenst maakt, zoals hoofdschudden, oogknipperen, keelschrapen en geluiden maken. We noemen dit motorische (bewegingen) en vocale (geluiden) tics.

Een bekend voorbeeld van een ticstoornis is het syndroom van Gilles de la Tourette. Bij het syndroom van Gilles de la Tourette zijn er zowel motorische als vocale tics. Daarnaast is er vaak sprake van bijkomende stoornissen, zoals ADHD of een dwangstoornis.

Meer informatie: