Skip to main content

Heeft mijn zoon hulp nodig?

Heeft mijn zoon hulp nodig?

Vraag

Ik zie bij mijn zoon van 8 steeds meer dwanggedachten. Is het zinvol om hulp te zoeken?

Ik ben getrouwd en moeder van 2 kinderen en heb zelf ocd. Krijg hier op dit moment wat hulp bij. Ik zie bij mijn oudste zoon van 8 steeds meer kleine en grote dwanggedachtes en zijn worsteling. Hij rent veel weg als dingen anders lopen, of als hij het ‘niet goed doet’. Is het zinvol om evt voor hem op deze leeftijd al wat hulp te zoeken?

Antwoord

Chaim Huyser, Kinder- en Jeugdpsychiater

Een terechte vraag, wanneer is het moment daar om professionele hulp in te schakelen? Het is inderdaad belangrijk om op tijd erbij te zijn voordat de dwang zijn leven gaat beheersen. Soms is het genoeg om als ouders hem te ondersteunen in het niet mee gaan om te dwangen. Maar gaat hij dingen vermijden of is hij zo lang bezig dat het zijn gewone zaken van het leven in de weg zit, dan is het misschien wel tijd professionele hulp te zoeken.

Met 8 jaar kan eventueel een gedragstherapie gestart worden, al zal het ook wel van hem zelf afhangen hoe goed hij het zelf kan oppakken. Op de site van de VGCT.nl staat een lijst van (kinder)gedragstherapeuten. Ook via OCDnet.nl staan OCD therapeuten beschreven. Ook kan het zinvol zijn om als ouders hem te ondersteunen om weerstand te bieden tegen de dwang. E. Lebowitz heeft daar een mooi programma voor opgezet: SPACE wat beschreven staat in het boek: “De behandeling van angst bij kinderen en jongeren, op basis van CGT (cognitieve gedragstherapie) en geweldloos verzet” van Lebowitz en Ohmer, is in het Nederlands vertaald.