Skip to main content

Het 3D-onderzoek: Doorbreek Dwang Digitaal

Op de afdeling Angststoornissen van Psyq Den Haag voert een team een onderzoek uit naar het gepersonaliseerd aanbieden van behandeling voor dwangstoornissen met een smartphone-app. Zij willen de therapie aanbieden in de eigen omgeving van de patiënt, waar en wanneer het nodig is. Dit wordt vergeleken met traditionele behandeling in de spreekkamer.

Over het onderzoek

Het doel van dit onderzoek is om te bepalen of blootstelling op maat meer effect heeft dan traditionele blootstelling op de obsessief-compulsieve stoornis (OCS). Momenteel is blootstelling de voorkeursbehandeling voor OCS. Tijdens een behandeling met blootstelling worden patiënten uitgenodigd zichzelf bloot te stellen aan datgene waar zij bang voor zijn, en vervolgens de dwanghandelingen achterwege te laten. Zo wordt het patroon van dwanggedachten en handelingen doorbroken.

Lees meer

Over het onderzoek

De onderzoeksbehandeling duurt in totaal 20 weken. Het team behandelt deelnemers 20 weken met blootstelling. De helft van de proefpersonen krijgt blootstelling op maat, de andere helft traditionele blootstelling. Loting bepaalt welke behandeling de deelnemers krijgen.

Er worden geen deelnemers meer gezocht voor dit onderzoek.

Over de onderzoekers

  • Hoofdonderzoeker: Elena Hoogerwerf (Msc) Afdeling Angststoornissen Psyq Den Haag/Universiteit Leiden
  • Onderzoeksassistent: Patrick Imanse (Msc) Afdeling Angststoornissen Psyq Den Haag
  • Senior onderzoeker: Dr. Anja Greeven Afdeling Angststoornissen Psyq Den Haag/Universiteit Leiden
  • Senior onderzoeker: Dr. Rutger Goekoop Afdeling Angststoornissen Psyq Den Haag
  • Senior onderzoeker: Prof. Dr. Philip Spinhoven Universiteit Leiden